Geschiedenis

Al sinds 1985 spelen jongens en meisjes het spel van Scouting in Zeewolde. In Nederland bestaat Scouting inmiddels al meer dan 100 jaar!

Scouting Jan Wandelaar is al sinds 1985 een begrip in Zeewolde. Als één van de oudere verenigingen van Zeewolde is Scouting Jan Wandelaar dan ook altijd zeer betrokken geweest bij de ontwikkeling van Zeewolde. Maar hoe is het nu eigenlijk allemaal begonnen? Daarvoor moeten we terug naar 1983. Zeewolde bestond nog niet… je had wel een moderne jachthaven en je had Trekkersveld. En ergens in het midden tussen het riet stonden wat noodgebouwen met daarin een paar ambtenaren en een school. Hoe kom je erop om daar een Scoutinggroep op te richten?

Daarvoor moeten we een paar kilometer naar het zuidwesten, naar Almere om exact te zijn. Enkele jaren eerder was daar namelijk Scouting Cornelis Lely opgericht. Op het moment dat de toenmalige schipper van die groep begreep dat er een heel nieuw dorp zou worden opgericht begon langzaam een plan op te borrelen. Een echte waterscoutinggroep oprichten, dat leek hem wel wat. Samen met een mede-leidinggevende en een ouder werkte hij aan de realisatie van de nieuwe groep. Met steun van de admiraliteit en de regio werd er in 1984 begonnen aan de realisatie van de plannen. Eind 1984, toen de eerste dorpsbewoners in Zeewolde kwamen wonen, kon de ledenwerving starten. Januari 1985 werd officieel de oprichtingsakte getekend. Er was helaas nog wel één klein probleem, er was nog geen clubhuis!

In september 1985 was dat probleem gelukkig opgelost, en de eerste opkomsten konden beginnen. Er was tijdelijk onderdak gevonden in de Parlevinker, het gebouwtje waar het eerste supermarktje van Zeewolde enige jaren had gezeten. Met de komst van het dorp en een Albert Heijn, was er helaas geen plek meer voor deze kleine ondernemer. Maar het pand was prima geschikt voor de eerste jaren van Scouting Jan Wandelaar. Ach, dat het bij regen binnen net zo nat werd als buiten, dat werd gewoon op de koop toegenomen. Voor de eerste opkomst moest noodgedwongen gewacht worden tot oktober 1985. Maar toen was er een eigen heuse sleper en waren de vletten besteld. Dat eerste zomerseizoen waren er dan nog wel geen opkomsten, er werd wel al hard gewerkt aan het werven van leden. We waren één van de eerste verenigingen van Zeewolde en dat moest men natuurlijk wel weten!

De naam van de groep is afgeleid van het wereldberoemde verhaal “Hollands Glorie” van de Nederlandse auteur Jan de Hartog. Jan Wandelaar is de hoofdrolspeler in dat boek en anders dan zijn naam doet vermoeden vertegenwoordigd deze held de vele Nederlandse zeemannen die in het begin van de 20ste eeuw de Nederlandse eer op de wereldzeeën hoog hielden. Op Land’s End (de bekende Engelse klip die in het boek ook aan bod komt en de naam van het landgoed waar Jan het boek heeft geschreven) wordt Hollands Glorie nog vaak ingezien om iets een naam te geven. Bijv. De Cap Breton (thema naam voor de wilde vaart) of de Runner Bule Brega (geschreven naam van de lelievlet 1356). Allemaal namen uit Holland’s Glorie. Ook de groepskleuren zijn afgeleid van het boek, al is het rood-wit uit de Jan Wandelaar vlag vervangen door de twee iets minder besmettelijke kleuren bordeaux en lichtgrijs.

Na verloop van tijd bleken ook landspeltakken gewenst en begin jaren 90 werden enige tijd na elkaar, de bevers, de landscouts en de explorers opgericht. Samen met de waterscouts, de wilde vaart en de welpen die zich ondertussen gesplitst had in een land- en watervariant ontstond de groep zoals we die nu kennen.

Jan Wandelaar nu

Scouting Jan Wandelaar heeft maar liefst 180 leden en wordt mogelijk gemaakt door ruim 45 leidinggevenden. Scouting Jan Wandelaar valt binnen regio Noord Veluwe Flevoland (NVF) en admiraliteit Zuidwal. De regio ondersteunt de groepen met speladviezen, trainingen voor leidinggevenden en de uitleen van materialen. Alle regio’s vormen samen Scouting Nederland. In totaal bevat Scouting Nederland 1.100 Scoutinggroepen met gezamenlijk maar liefst 85.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Scouting maakt onderscheid tussen land-, water- en luchtscouts. Scouting Jan Wandelaar behoort zowel tot de water- als landscouts van Scouting Nederland.