Boten
Binnen Scouting Nederland bestaan er zowel water- als landscouts. Het unieke aan Scouting Jan Wandelaar is dat we beide vormen van Scouting bieden binnen dezelfde vereniging. Vanaf de scheepsmaatjes (waterwelpen) gaan de scouts al het water op. Dit doen ze met de voor hun beschikbare Canadese kano’s. Zodra de kinderen ouder worden en door gaan naar de volgende speltak (leeftijdsgroep) gaan de scouts aan de waterkant zeilen op de voor Scouting Nederland karakteristieke lelievletten.
In de jaren vijftig kwamen er meer waterscoutinggroepen in Nederland en dus werd de vraag naar varend materiaal groter. Daarom ging men op zoek naar een geschikt type boot voor de waterscouts. Een standaardboot zou de aanschaffingsprijs beïnvloeden, hoe meer boten er van dat type zijn, hoe lager de prijs zal zijn. Nog een voordeel van een standaardtype boot voor alle waterscoutinggroepen is dat er onderling zeil- en roeiwedstrijden gehouden kunnen worden omdat de boten van gelijke klasse zijn.
De lelievlet werd een groot succes. Tot 2006 zijn in Nederland zo’n 1550 lelievletten gebouwd elk met een uniek nummer. Lelievlet nummer ‘1’ bestaat nog steeds en vaart nog steeds onder de vlag van de Titus Brandsma Groep uit Breda.
Afmetingen
- Lengte: 5,60 m
- Breedte: 1,80 m
- Hoogte: 5,60 m
- Gem. gewicht: 650 kg (casco)
- Gem. gewicht: 900/1000 kg (voltuig)
- Zeiloppervlak: 12,15 m²
- Diepgang: 0,30 m
Scouting Jan Wandelaar is in het trotse bezit van de volgende lelievletten.
- 1160 – “Meester Bever”
- 1161 – “Kpt. Van Der Gast”
- 1162 – “Kalimas”
- 1224 – “Loeder Kwel”
- 1247 – “Kpt. Rang”
- 1356 – “Runner Bulle Brega”
Daarnaast heeft Scouting Jan Wandelaar de beschikking over een sleepboot de “Stormram” en een rietaak met de naam “Scotisch Maiden”. Ook beschikt Jan Wandelaar over een kleine stalen motorvletje de “Flipper”.