Waterscouts (11-15 jaar)

Ben jij tussen de 11 en de 15 jaar? Dan ben je een scout. Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Zeilen op je eigen lelievlet. Sta op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. Bij de waterscouts wordt actie van je verwacht. En wat kan jij van Scouting verwachten? Een waterscout ontwikkelt zijn eigen talenten. Er is ruimte voor iedere waterscout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Roeiwedstrijden, zeilen, onderhoud plegen aan de boten, kamperen onder een zeiltje, boogschieten, theater… Je kunt het zo gek niet bedenken.

Geen beter leven dan buitenleven! Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Met je eigen bak (groepje van zeven scouts) samen zeilen in een lelievlet en slapen in een tent. Je eigen keuken bouwen. Je eigen potje koken. Op pad zonder leiding met de wind in de zeilen. Dikke vrienden worden. De leiding is eigenlijk de reisleiding van jouw ontdekkingsreis. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Dat er een sleep met route is gepland naar de locatie. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon gezellig mee!

Scoutfit

Waterscouts dragen een blauwe Scoutfit, met als speltakteken een afbeelding van een scout op een touwbrug. De blauwe Scoutfit is te verkrijgen bij de ScoutShop.

Opkomsttijden

De waterscouts hebben hun opkomst elke zaterdagmiddag van 12:30 uur – 17:00 uur (buiten het vaarseizoen beginnen we een half uur later) bij het clubhuis Land’s End, Bolhaven 10 in Zeewolde.

Leidingteam

Het leidingteam van de waterscouts bestaat uit de volgende personen:

  • Martijn Westers – teamleider (schipper)
  • Christiaan Elderhorst
  • Alwin Westers
  • Maaike Klaver
  • Rick Dijkstra

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect tijdens de opkomsten van de waterscouts. Het is ook zeker één van de belangrijkste zaken waar de leiding toezicht op houdt. Zo is ieder lid (jong of oud) aan boord van een lelievlet ten alle tijden verplicht een zwemvest te dragen. Hier wordt heel streng op toegezien. Jeugdleden mogen een eigen (goedgekeurd) zwemvest dragen of kunnen gebruik maken van een zwemvest van de groep.

Maar minstens zo belangrijk is de opleiding van de bootsmannen en kwartiermeesters (de twee oudste kinderen in een bak). Door ervoor te zorgen dat deze weten hoe ze veilig moeten varen met de lelievletten wordt de kans op onveilige situaties aanzienlijk verkleind. Deze opleiding begint al op het moment dat ze nog geen officiële functie hebben, zodat ze tegen de tijd dat ze zelf de verantwoordelijkheid krijgen over een bak / lelievlet zich bewust zijn van de gevaren en weten hoe gevaarlijke situaties te voorkomen.

De leiding heeft op het water de beschikking over een 10 meter lang (sleep) motorschip dat uitermate geschikt is voor het begeleiden van een groep waterscouts in hun lelievletten.

Contact

Voor alle vragen over de waterscouts, het programma en de opkomsten, kun je contact opnemen met de leiding

Vragen voor de waterscouts