Scheepsmaatjes (7-11 jaar)

Themaverhaal

Jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar heten bij Scouting welpen. Omdat Scouting Jan Wandelaar 3 leeftijdsgroepen van 7 tot 11 jaar heeft is er voor gekozen om 2 groepen een andere naam te geven om verwarring te voorkomen. De naam scheepsmaatjes is gekozen voor de waterwelpen en komt van de oorspronkelijke benaming scheepskinderen, welke bij de oprichting van de groep is gebruikt. Het spel van de scheepsmaatjes speelt zich grotendeels af rondom de 6 Canadese kano’s van deze speltak. De scheepsmaatjes leren spelenderwijs de regels van het varen, het samenwerken op een boot en bereiden zich op deze manier voor op het grotere werk. In de winter is het meestal te koud om te varen, de scheepsmaatjes zijn dan veel in het bos en de natuur te vinden.

Groepsindeling

Een groep scheepsmaatjes kent een ideale grootte van 24 kinderen. De scheepsmaatjes wordt opgedeeld in 4 subgroepen van 6 kinderen. Zo’n subgroep heet een kooi. In ieder kooi krijgen de oudste twee kinderen wat meer verantwoordelijkheden dan de jongere kinderen. Het scheepsmaatje dat aan het hoofd staat van een kooi heet een matroos. De 2e persoon heet een lichtmatroos. Iedere kooi heeft een kleur.

Scoutfit

De scheepsmaatjes dragen een blauwe Scoutfit, met als speltakteken een afbeelding van Mowgli en Shanti, de twee kinderen uit het Jungleboek. De blauwe Scoutfit is te verkrijgen bij de ScoutShop.

Opkomsttijden

De scheepsmaatjes hebben hun opkomst elke zaterdagmiddag van 13:30 uur – 16:00 uur bij het clubhuis Land’s End, Bolhaven 10 in Zeewolde.

Leidingteam

Het leidingteam van de scheepsmaatjes bestaat uit de volgende personen:

  • Tom van der Wolf – teamleider
  • Marloes van der Zwaag
  • Esmee Martens

Veiligheid

Voor Scouting Jan Wandelaar is de veiligheid op en rond het water van het grootste belang. Er zijn daarom heel strikte afspraken rondom het gebruik van zwemvesten. Dit betekent voor de Scheepsmaatjes dat ieder lid verplicht is een zwemvest te dragen voordat ze in de kano mogen stappen. De scheepsmaatjes hebben daarom voor alle leden zwemvesten tot hun beschikking. Daarnaast is zwemdiploma A verplicht voor alle scheepsmaatjes.

Contact

Voor alle vragen over de scheepsmaatjes, het programma en de opkomsten, kun je contact opnemen met de leiding

Vragen voor de Scheepsmaatjes