Activiteiten
Binnen Scouting Jan Wandelaar zijn er tal van activiteiten. Activiteiten kun je ruw weg onderverdelen in de volgende categorieën:
- Speltakactiviteiten
- Groepsactiviteiten
- Regioactiviteiten
- Landelijk activiteiten
- Internationale activiteiten
Speltakactiviteiten
Iedere speltak heeft zijn eigen individuele activiteiten naast de gebruikelijke opkomsten. Binnen Scouting Nederland wordt er gewerkt met de zogenaamde doorlopende leerlijn. Deze leerlijn start bij de jongste speltak en loopt door tot en met de roverscouts. In de doorlopende leerlijn worden alle activiteiten meegenomen. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de manier waarop speltakken op kamp gaan. Bij de bevers start je met een logeerweekend. Op deze manier maken de jongste leden van de vereniging kennis met een kamp. De bevers (5-7 jaar) blijven dan een weekend op hun eigen clubgebouw slapen om zo de drempel laag te houden. In de welpenleeftijd (7-11 jaar) worden er vaak twee of meerdere kampjes georganiseerd. Het weekendkamp en het zomerkamp. Tijdens het weekendkamp blijven de welpen wederom op hun eigen gebouw maar ontplooien wat meer activiteiten zoals bijvoorbeeld een hike en/of een nachtspel. Tijdens het zomerkamp gaan de welpen 5 dagen tot een week op kamp en gaan dan op bezoek bij een clubgebouw van een andere vereniging. Bij de scouts (11-15 jaar) vinden er regelmatig kampen plaats. De scouts gaan ook voor het eerst met tenten op kamp. Het zomerkamp van de scouts wordt meestal gepland op Scoutinglabelterreinen. De explorers (15-18 jaar) gaan voor het eerst naar het buitenland. Ze blijven binnen de grenzen van Europa en houden vaak een avontuurlijk kamp naast de zelfstandig georganiseerde weekendkampen. Bij de roverscouts (18-21 jaar) zijn er geen grenzen meer. Ze kunnen overal ter wereld op kamp gaan en organiseren alle kampen inclusief hun zomerkamp geheel zelfstandig. Bij de waterscouts is deze leerlijn goed te zien in de boten die gebruikt worden. Bij de scheepsmaatjes (7-11 jaar) starten ze in de Canadese kano’s. De waterscouts (11-15 jaar) varen in een lelievlet en de wilde vaart (15-18 jaar) vaart zelfstandig met de rietaak.
Op deze manier is er altijd een uitdaging in de volgende leeftijdscategorie.
Verdere informatie over de speltakactiviteiten is te verkrijgen bij het leidingteam van de betreffende speltak.
Groepsactiviteiten
Binnen Scouting Jan Wandelaar worden er ook groepsactiviteiten georganiseerd. De groepsactiviteiten kunnen worden georganiseerd voor het verkrijgen van extra inkomsten voor de groep zoals de rommelmarkt tijdens Koningsdag of de Jantje Beton collecte. Er worden ook activiteiten georganiseerd waarbij de hele groep met elkaar interactie heeft in het spelaanbod van Scouting Nederland. Zo organiseert Scouting Jan Wandelaar elk jaar een groepsdag waarbij alle speltakken deelnemen, een leidingdag voor alle leidingleden met een educatieve achtergrond, ouderavonden (vaak per speltak georganiseerd) en de beroemde stamtrail, een activiteit voor alle ouders georganiseerd door de Stam.
Regioactiviteiten
Binnen de regio waar Scouting Jan Wandelaar onder valt (regio Noord Veluwe Flevoland, NVF) worden er tal van activiteiten aangeboden waar we als groep of als speltak aan kunnen deelnemen. Zo zijn er bijvoorbeeld de regionale zeilwedstrijden, de regionale scoutingwedstrijden, de Baden Powell tocht (ter ere van de oprichter van Scouting) maar ook PiKaNu (pinksterkamp Nunspeet) en ZuWaKa (Zuidwal Water Kamp). Bij deze activiteiten nemen er groepen vanuit de hele regio deel aan de activiteit en maken de scouts kennis met andere scouts uit omliggende dorpen.
Landelijke activiteiten
Bij landelijke activiteiten is er voor iedere groep in Nederland de mogelijkheid om deel te nemen. Landelijke activiteiten worden vaak groots georganiseerd en er zijn verschillende activiteiten voor verschillende leeftijdscategorieën. Scouts kunnen soms individueel deelnemen of groepje, speltak en hele groep. De activiteiten worden vaak op en/of rond Scoutinglandgoed Zeewolde georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld de HIT, de landelijke zeilwedstrijden, de landelijke scoutingwedstrijden, het nationale waterkamp (Nawaka), de Scout-In (voor leidinggevenden), Scout Up Your Summer enz. Bij landelijke activiteiten kiest soms de betreffende leidinggevenden van een speltak er voor om deel te nemen en soms elk kind op zich. De activiteiten zijn allemaal te vinden op www.scouting.nl
Internationale activiteiten
Wereldwijd is Scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal zo’n 40 miljoen leden verdeeld over zo’n 160 landen. Dit houdt in dat er ook wel eens activiteiten worden georganiseerd waaraan scouts van over de hele wereld tegelijk aan kunnen deelnemen. Deze activiteiten zijn vaak erg groot en heel bijzonder om mee te maken. Voor sommige activiteiten geldt zelfs dat je ze maar 1x in je Scoutingleven als deelnemer kunt meemaken. Zo is er bijvoorbeeld de Wereld Scout Jamboree welke elke vier jaar wordt georganiseerd en telkens in een ander land wordt gehouden. Ook kennen we internationale activiteiten wat dichter bij huis. Zo wordt er elk jaar JOTA-JOTI georganiseerd (Jamboree on the Air) waarbij doormiddel van radio en internet contact wordt gelegd met scouts van over de hele wereld. Voor de roverscouts wordt de Roverway georganiseerd en in Zwitserland is een heus internationaal Scoutingterrein met bijbehorend Scoutinghotel (Kandersteg) dat gerund wordt door scouts van over de hele wereld en waar elk moment van het jaar wel 10 verschillende nationaliteiten verblijven.